Apri in una nuova scheda - Ritorno alla ricerca

Presentazione

My name is Rodica Sabadîș, I am 53 years old and I am a craftsman in traditional ornaments and sewing. For the love of folk art and authentic craftsmanship, I have been making ornaments from the Maramureș area for twelve years. It is the area where I grew up and
Continue reading

Mă numesc Rodica Sabadîș, am 53 de ani și sunt meșter în podoabe și cusături tradiționale. Din dragoste pentru arta populară și a meșteșugului autentic, de doisprezece ani lucrez podoabe din zona Maramureșului. Este zona în care am copilărit și am învățat diferite meșteșuguri, dintre care cel mai drag îmi este confecționatul podoabelor.În copilăria mea, nu se șede bine la o fată sa nu lucreze nimic. Toate fetele fecioare trebuie să știe sa țese, să coase și sa iși lucreze podoabele de nuntă. Așa ca bunica mea mi-a pus în mână pânza de țesut, acul și ața și am început să realizez ștergare și fețe de masă.
Apoi m-a învățat să țes la război. În adolescență, ca orice fată, îmi doream podoabe pe care sa nu le mai aibă nimeni. Astfel am început să învăț și acest meșteșug, pe care l-am practicat din pasiune și apoi ca meșter popular. Podoabele mele readuc la viață acele podoabe care se purtau cu un motiv, cu o credință, cu însemnătate, pentru că doresc ca prin ele să pot transmite tinerelor generații dragostea pentru frumoasa și bogata moștenire pe care o avem.
O parte din modelele pe care le lucrez, le-am extras din vechile poze de familie și de pe diferite obiecte țesute si costume populare.
Dintre acestea ar fi motive florale și diverse simboluri abstracte, elemente cosmice, luna stelele, elemente zoomorfe, coarne de berbec și creasta cocoșului. Dintre simbolurile geometrizate pe care le reprezint, sunt stilizate rombul, cercul, crucea și spiralele. O altă categori de podoabe o dedic tineretului din zilele noastre. Astfel, îmbin partea tradițională cu cea modernă, de care se bucură mult publicul.

Aceasta categorie o lucrez pe comandă, personalizată, ca și combinatie culori sau model. Materialele de care am nevoie sunt diferite mărimi de ace de cusut, fire textile, margele și un dispozitiv de țesut mărgele. Județul Maramureș este singura zonă din țare în care podoabele erau țesute. Femeile le purtau la gât în zilele de sărbătoare sau în cea mai importantă zi din viața lor, nunta. Mi-am amenajat atelierul în acest scop, pentru a-mi aminti de casele bunicilor noștri, care la ceas de seară lucaru obiecte care le împodobeau atât casa, cât și sufletul. În toate obiectele lucrate de mine se regăsesc pacea sufletului, relaxarea creiurului și minunata lume a culorilor care bucura ochiul…cred ca asta transmit lucrările mele.

Collabora con

Profili simili

Floare Roman

 • Artigiani
 • Decorazione - architettura d'interni +2
 • Baia Mare, Romania

Maries Maria

 • Artigiani
 • Moda & Accessori +1
 • Baia Mare, Romania

Olga Keller

 • Artigiani
 • Mestieri del cuoio e della pelle +1
 • Baia Mare, Romania

Invita un contatto

Contact details

  Loading...